Rode biet is een van de weinige groenten die veel mensen wel kunnen waarderen, dat heeft te maken met zijn zoete smaak. Daarnaast zijn rode bieten ook nog eens heel gezond. Wij noemen zes gezondheidsvoordelen van deze beetwortel.
Naast het feit dat rode bieten lekker en gezond zijn, zijn ze ook nog eens veelzijdig. Je kunt deze groente namelijk op vele manieren eten, bijvoorbeeld in een salade, als een spread voor op brood, maar je kunt er ook een burger van maken of het verwerken in een taart. Zo zijn er online allerlei bietrecepten te vinden. Voordat je begint met experimenteren, willen we je eerst de gezondheidsvoordelen vertellen van rode bieten.
1. Natuurlijke bloeddrukverlager
Heb je last van een hoge bloeddruk? Voordat je aan de medicijnen gaat, zou je ook eens een natuurlijk middel kunnen gebruiken. Namelijk rode bieten. Onderzoekers hebben ontdekt dat het drinken van bietensap effect heeft op de bloeddruk, bij een groep testpersonen daalde hun bloeddruk nadat ze een glas bietensap hadden gedronken. Dit heeft te maken met nitraat, wat in bieten zit, dat ervoor zorgt dat de bloedvaten wijder worden en het bloed er beter doorheen kan stromen. Het effect bleef 24 uur zichtbaar.
2. Het bevordert de spijsvertering
In rode bieten zitten veel vezels, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering. Ook draagt dit bij aan een gezond gewicht. Uit onderzoek is gebleken dat de vezels in bieten je een verzadigd gevoel geven, hierdoor zal je minder honger hebben en dus ook minder snel gaan snacken.
3. Het heeft een geneeskrachtige werking
In rode biet zitten de zogenoemde fytonutriënten, dit zijn stofjes die heel belangrijk zijn voor je gezondheid. Een voorbeeld van fytonutriënten zijn betanine en betalaïnen deze geven de bieten niet alleen hun rode kleur, maar ze werken ook ontstekingsremmend. Er is onderzoek gedaan naar de effecten van het drinken van bietensap, en daaruit bleek dat het nierontstekingen kan verminderen. Bovendien bestrijden deze stofjes vrije radicalen en ze dragen bij aan het ontgiften van het lichaam. Let wel, je krijgt betanine en betalaïnen alleen binnen als je de rode bieten rauw eet of heel kort kookt.
4. Het helpt tegen een onrustige huid/acne
Zoals hierboven al gezegd, helpt rode biet bij het ontgiften van het lichaam en werkt het ontstekingsremmend. Dat geldt dus ook voor ontstekingen op de huid. Deze rode groente bevat vitamine A, caroteen en antioxidanten die ervoor zorgen dat schadelijke stofjes worden afgevoerd. Acne bestaat uit kleine ontstekingen die van binnenuit zijn ontstaan door verstopte talgklieren, het beste is om dit van binnenuit aan te pakken en dat kun je dus doen met bietensap. Als je last hebt van een onrustige huid of acne en je start met regelmaat rode bietensap drinken, dan zal je na een tijdje merken dat je huid er beter uit gaat zien.
5. Het zorgt voor meer energie
Uit onderzoek blijkt dat rode bieten zorgen voor een betere conditie en meer uithoudingsvermogen. Daarin werd een groep mannen tussen de 19 en 35 zes dagen lang gevolgd, zij dronken een halve liter bietensap voordat ze op de hometrainer stapten. Dit heeft geleid tot een groter uithoudingsvermogen, een beter spiermetabolisme en een hogere sportprestatie.
6. Het draagt bij aan een gezond brein
In rode bieten zit het stofje nitraat dat wordt omgezet in stikstofmonoxide, dit verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Ook zorgt nitraat voor een betere bloedtoevoer naar de hersenen. Op deze manier helpt het dus om je hersenen gezond te houden, en dat is ook erg belangrijk voor het tegengaan van vergeetachtigheid en dementie.