Bakken maakt je gelukkig

Het is helemaal niet vreemd dat televisiekoks en -bakkers er zo blij en tevreden uitzien. Bakken maakt je namelijk ontzettend gelukkig en vrolijk. Er zijn tal van redenen die er voor zorgen dat bakken je heel gelukkig maakt. We zullen een aantal redenen voor je op een rijtje zetten, zodat je ziet op welke fronten het bakken je persoonlijke ontwikkeling kan helpen.

Concentratie en rust

Bakken is eigenlijk een soort mediteren. Bij meditatie is het de bedoeling dat je je helemaal richt op één bepaald gevoel of op één bepaalde gedachte. Omdat het bij bakken gaat om nauwkeurige recepten, ben je veel bezig met het afwegen van ingrediënten en het volgen van de stappen. Je bent zo geconcentreerd bezig met het bakken van je taart of koekjes, dat je de rest gewoon even vergeet. Daardoor verminderd je stress, krijg je meer rust en wordt je gelukkiger.

Creatief bezig zijn

Een andere reden waarom je gelukkig wordt van bakken, is dat je creatief bezig bent. Bij creatief bezig zijn maakt het niet echt uit wat je doet: schrijven, muziek maken, beeldhouwen, kantklossen… of bakken. Je bent bezig om iets te maken van verschillende onderdelen, je maakt als het ware iets van niets. Het werkt ontspannend en je laat de stress varen. Daarnaast kan het ook nog eens echt creatief zijn, als je aan de slag gaat met een slagroomtaart of een feesttaart met allerlei decoraties. Ben je wat verder gevorderd met het bakken, dan kun je bovendien aan de slag met je eigen recepten. Je kunt combinaties bedenken van de verschillende ingrediënten, technieken en vormen.

Het resultaat

Als je eenmaal klaar bent met het bakken, kun je natuurlijk genieten van het resultaat. Dat zal niet altijd picture perfect zijn, maar onthoud dat het daarbij ook veel gaat om het proces en het plezier van het maken. Je moet technieken oefenen en perfectioneren! Totdat je een resultaat hebt gemaakt dat zo in een Franse patisserie getoond kan worden is het belangrijk dat je geniet van je creatie. Ruik die heerlijke geuren, geniet van het aroma en smul van het resultaat.

Zelfontwikkeling

Natuurlijk moet je als bakker niet meteen aan de slag gaan met een uitgebreide laagjestaart met verschillende glazuren en spannende decoraties. Begon bij het begin en klim dan langzaam omhoog. Je zult merken dat je steeds beter wordt in het bakken en de verschillende technieken beter onder de knie krijgt. Dat stukje zelfontwikkeling geeft een oppepper aan je zelfvertrouwen. Je leert en ontwikkelt jezelf, waardoor je steviger in je schoenen zult staan.

Sharing is caring

Als je iets deelt of geeft, heeft dat een positieve uitwerking op twee partijen. Cadeautjes krijgen is natuurlijk altijd leuk, de persoon aan wie je het presentje geeft zal er blij van worden. Maar het is ook bewezen dat jij er een positieve boost van krijgt als je een cadeautje geeft aan iemand anders. Je scoort direct karmapunten! En met een beetje geluk wordt je taart meteen aangesneden, zodat je zelf nog kunt genieten van je eigen baksel – en de gezelligheid.